30 Δεκεμβρίου, 2023

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (Μαύρα Λιθάρια)

By Published On: 30/12/2023Views: 206
Φόρτωση Δράσεις
Μονή Ιερουσαλήμ – Ακρινό Νερό(1.800μ.) – Μαύρα Λιθάρια(2.327 μ.)
Κυριακή 07 Απριλίου 2024
Μετά την χορταστική και πλούσια σε ορειβατική δράση και όμορφες εικόνες, 3ήμερη εξόρμηση του συλλόγου στο Νομό Τρικάλων, συνεχίζουμε με μια ‘’απλή & ήρεμη’’, αλλά για γερά πόδια και πνευμόνια, ανάβαση στα 2.327μ. της κορυφογραμμής Μαύρα Λιθάρια, στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού, την Κυριακή 07 Απριλίου.
Στην ημερομηνία αυτή και σε αυτά τα υψόμετρα, μετά από ένα φυσιολογικό χειμώνα, θα μιλούσαμε για μια – σχεδόν – χειμερινή ανάβαση με τις ανάλογες δυσκολίες και τον απαραίτητο, για χειμερινές συνθήκες, εξοπλισμό. Όμως, ο απίστευτα ήπιος εφετινός (μη) χειμώνας έδωσε πρώιμα τη σκυτάλη των εποχών στην Άνοιξη κι έτσι οι συνθήκες που αναμένεται να συναντήσουμε θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε άνετα μια δυνατή ανάβαση η οποία θα πραγματοποιηθεί με δύο, διαφορετικής δυναμικότητας και ταχύτητας, ομάδες :
Την ομάδα Α, για όσους θέλουν και μπορούν ‘’να γκαζώσουν στην ανηφόρα’’, η οποία θα φτάσει στην κορυφή (2.327μ)
Την ομάδα Β, για όσους θέλουν να πάνε λίγο πιο χαλαρά, η οποία θα φτάσει μέχρι το διάσελο Ακρινό Νερό (1.800μ.)
Οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί από τη Μονή Ιερουσαλήμ (880μ.) πάνω από τη Δαύλεια Βοιωτίας, Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για την ανάβαση στην κορυφή των Μαύρων Λιθαριών, το οποίο αποτελεί τμήμα του εθνικού μονοπατιού 22, που ενώνει την Πάρνηθα με τον Παρνασσό. Το μονοπάτι αρχικά διασχίζει ένα υπέροχο πυκνό ελατόδασος και στη συνέχεια η ανάβαση συνεχίζεται σε αλπικό τοπίο, στην ανοιχτή κοιλάδα, νότια της κορυφογραμμής των Μαύρων Λιθαριών.
Η ομάδα Β θα ολοκληρώσει την ανοδική της πορεία στο διάσελο Ακρινό Νερό (1800μ.) Ανάλογα με τις συνθήκες, ίσως ανεβεί σε κάποια κοντινή κορυφή και στη συνέχεια, με αντίστροφη πορεία θα επιστρέψει στη Μονή Ιερουσαλήμ.
Η ομάδα Α, από το Ακρινό Νερό θα συνεχίσει, στο υπόλοιπο τμήμα της απαιτητικής πια ανάβασης, μέχρι την κορυφή Μαύρα Λιθάρια (2.327μ.). Να σημειωθεί ότι σε αυτό το τμήμα της διαδρομής, οι κλίσεις του βουνού σε ορισμένα σημεία φτάνουν μέχρι και το 50%. Η επιστροφή της στη Μονή Ιερουσαλήμ θα είναι επίσης αντίστροφη.
Ομάδα Α : Μήκος διαδρομής 10,5 χλμ. (περίπου) – Υψομετρική διαφορά +1.447μ. – Ώρες πορείας 7 έως 8 – ΒΔ 3+
Ομάδα Β : Μήκος διαδρομής 8,5 χλμ (περίπου) – Υψομετρική διαφορά + 920μ. – Ώρες πορείας 6 έως 7 – ΒΔ 2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Παρότι δεν περιμένουμε ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, σχεδόν για χειμερινές συνθήκες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν κατ΄ελάχιστο, χειμερινές μπότες, γκέτες, μπατόν καθώς και κάθε άλλο αξεσουάρ χειμερινού βουνού, ιδιαίτερα δε όσοι θέλουν να ενταχθούν στην Ομάδα Α ( γάντια, σκούφος, γυαλιά ηλίου, κλπ. ). Περισσότερα για τον εξοπλισμό στον Κανονισμό του Ο.Σ.Σ., Άρθρα 45-46, Σελ. 23-24
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και το κόστος συμμετοχής είναι 20€/άτομο για μέλη με τακτοποιημένη την οικονομική τους συνδρομή προς το σύλλογο.
Αναχώρηση λεωφορείου: 06:30 π.μ. της Κυριακής 7/4/24 από το σταθμό ΜΕΤΡΟ Δ. Πλακεντίας
1η στάση: 06:50 π.μ. στη γέφυρα Καλυφτάκη
Αν οι δηλώσεις συμμετοχής δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους λεωφορείου, η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί με ίδια μέσα με σημείο συνάντησης τη Μονή Ιερουσαλήμ: https://maps.app.goo.gl/63L1PHQucUbgipx27
Στην περίπτωση αυτή θα γίνει προσπάθεια συντονισμού για προαιρετική κοινή χρήση οχημάτων με επιμερισμό του κόστους μεταξύ των επιβαινόντων.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 4/4/24 στις 22:00
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ :
Κωνσταντίνος Ρεπούλης – 6937 05 7758
Εύα Σταύρου – 6937 760 424

Μοιράσου το

Go to Top