30 Δεκεμβρίου, 2023

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (Νεραϊδοσπηλιά – Κορυφή Γερολέκας)

By Published On: 30/12/2023Views: 192
Φόρτωση Δράσεις
Διττός ο προορισμός της επόμενης εξόρμησής μας, την Κυριακή 26/5/2024.
Α) Η Νεραϊδοσπηλιά, στην πλαγιά του Δυτικού Παρνασσού, πάνω από τη Βάργιανη Φωκίδας, όπου σύμφωνα με τους μύθους της περιοχής, κατοικούσαν κάποτε οι Νεράιδες του Παρνασσού.
Β) Η κορυφή Γερολέκας(1715μ.), η ψηλότερη σ΄αυτή την πλευρά του Παρνασσού, η οποία βρίσκεται στην προέκταση της πορείας για τη Νεραιδοσπηλιά.
Η Νεραϊδοσπηλιά είναι ένα λιμναίο οριζόντιο σπήλαιο, με μήκος 100μ. περίπου και αποτελείται από 2 μεγάλους θαλάμους και 12 λιθωματικές λεκάνες. Το νερό που εισέρχεται από την οροφή του, δημιουργεί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και το περίσσευμα τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί μαγευτικές λιμνούλες, γεμίζοντας τις λεκάνες.
Δυστυχώς, εξαιτίας της έλλειψης χιονοπτώσεων το χειμώνα που πέρασε, οι λίμνες στέγνωσαν νωρίς. Το μόνο θετικό είναι ότι, η έλλειψη νερού μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το σπήλαιο σε όλη του την έκταση.
Η διαδρομή και για τους δύο προορισμούς, ξεκινάει από την γραφική Βάργιανη, ένα χωριουδάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 885μ. υψόμετρο, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, μέσα στα έλατα και με άφθονα τρεχούμενα νερά, με τις χαρακτηριστικές μέσα στο χωριό πηγές της Μπουρμπούλας.
Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος και σε ορισμένα τμήματα έχει ιδιαίτερα ζόρικη κόντρα. Φτάνοντας όμως στο διάσελο, λίγο πριν το τελευταίο τμήμα της διαδρομής προς τη σπηλιά, η θέα της Γκιώνας και της Οίτης θα μας αποζημιώσουν για την προσπάθεια να φτάσουμε ως εκεί.
Η κατάβαση προς την είσοδο της σπηλιάς γίνεται από ένα αρκετά δύσβατο και λίγο εκτεθειμένο μονοπάτι, στο οποίο όμως υπάρχουν σχοινιά που βοηθούν το πέρασμα προς τη σπηλιά. Για την εξερεύνηση του σπηλαίου είναι απαραίτητος ο φακός και κατά προτίμηση κεφαλής για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας.
Θα υπάρχουν δύο ομάδες οι οποίες, οι οποίες παρότι στο ίδιο μονοπάτι θα κινηθούν ανεξάρτητα.
Ομάδα Α: Βάργιανη – Νεραϊδοσπηλιά και αντίστροφή κατάβαση
Σ.Μ. 7,5 χλμ / Υ.Δ. 535μ. / Ω.Π. 5-6 / Β.Δ. 1
Ομάδα Β: Βάργιανη – Γερολέκας και στην επιστροφή, υπό συνθήκες, Νεραϊδοσπηλιά και αντίστροφη κατάβαση
Σ.Μ.12 χλμ / Υ.Δ. 830μ. / Ω.Π. 6-7 / Β.Δ. 2
Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο, με κόστος συμμετοχής 20€/άτομο για μέλη με τακτοποιημένη την οικονομική τους συνδρομή.
Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το σταθμό Μετρό Δ. Πλακεντίας στις 06:30 της Κυριακής 26/5/2024, με στάση στη γέφυρα Καλυφτάκη στις 06:50.
Εάν δεν υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών για μίσθωση λεωφορείου, η μετάβαση θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα και θα υπάρξει προσπάθεια συντονισμού για κοινή χρήση οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή το κόστος συμμετοχής θα είναι 5€/άτομο.
Δηλώσεις συμμετοχής στους Υπεύθυνους της εξόρμησης:
Κων/νος Ρεπούλης: (6937 05 7758) / Γιάννης Κυρίτσης: (697 699 1586)
μέχρι την Πέμπτη 23/05/2024
Μετά την ολοκλήρωση της ορειβατικής διαδρομής θα γευματίσουμε σε τοπική ταβέρνα (προαιρετική συμμετοχή).

Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Ρεπούλης

Μοιράσου το

Go to Top