11 Φεβρουαρίου, 2023

ΤΙΛΦΟΥΣΙΟ ΟΡΟΣ (ΒΟΙΩΤΙΑ)

By Published On: 11/02/2023Views: 176
Φόρτωση Δράσεις
Τελευταία προγραμματισμένη εξόρμηση του Συλλόγου για το τρέχον έτος, το όρος Τιλφούσιο [ή Τιλφώσ(σ)ιον – εκ της νύμφης Τιλφούσας] που βρίσκεται στους πρόποδες του Ελικώνα, στ’ αριστερά του δρόμου Θηβών – Λιβαδειάς. Πρόκειται για το ύψωμα της Πέτρας όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του αγώνα της ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων τον Σεπτέμβριο του 1829. Την εποχή εκείνη το όρος (Ύψωμα της Πέτρας) ήταν παραλίμνιο και σ’ αυτό το στενό πέρασμα οι ελληνικές δυνάμεις του Υψηλάντη εμπόδιζαν τη διέλευση των Τουρκικών δυνάμεων προς Λαμία. Παλιότερα ακόμη, η παράδοση λέει ότι όταν οι Αργείοι κυρίευσαν τη Θήβα, μαζί με τους γιους του Πολυνείκη, πηγαίνοντας λάφυρα στο θεό Απόλλωνα στους Δελφούς, είχαν μαζί τους και τον Μάντη Τειρεσία, ο οποίος αφού ξεδίψασε στην Τιλφούσα πηγή ξεψύχησε και ο τάφος του βρίσκεται κοντά στην πηγή.
Η πορεία μας ξεκινάει από το χωριό Υψηλάντης Βοιωτίας (υψ. 200μ.), με προσέγγιση του βουνού από την δυτική του πλευρά και ολοκλήρωση της ανάβασης στο ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου (υψ. 940μ.), απ’ όπου υπάρχει ανεμπόδιστη εντυπωσιακή θέα προς τον κάμπο της Βοιωτίας! Η πεζοπορία συνεχίζεται από την πίσω πλευρά του βουνού με φόντο προς τα νότια την επιβλητική κορυφογραμμή του Ζαγαρά και ο κύκλος ολοκληρώνεται με κατάβαση από τ’ ανατολικά, περνώντας στο τελείωμα από τον Πύργο του Υψηλάντη* και το ξωκλήσι της Παναγίας. Πρόκειται για πολύ όμορφη διαδρομή, με αρκετά μεγάλο τμήμα της να διέρχεται από πυκνό δάσος πλατύφυλλων (κυρίως δρυόδασος), μέσα στο οποίο το πολύχρωμο φθινοπωρινό ψηφιδωτό της εποχής δημιουργεί πραγματικά ένα ονειρικό τοπίο!

*Μάλλον φράγκικος ή καταλανικός Πύργος που έχει ομοιότητες με τον πύργο Αλιάρτου ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. Είναι τριώροφος με διαστάσεις 9,15μ x 9,30μ, πάχος τειχών 1,5μ στο ισόγειο και σταδιακά μειούμενο προς την κορυφή.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 14,5 περίπου χιλιόμετρα, με λίγο περισσότερο από 1.000 μέτρα συνολικής θετικής ανάβασης και η ολοκλήρωσή της εκτιμάται στις 6 με 7 ώρες (Β.Δ.: 2).
Η μετάβαση θα είναι με λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει από το γήπεδο των Σπάτων στις 6:40, με 2η στάση επιβίβασης 15 λεπτά αργότερα στον σταθμό του μετρό Πλακεντίας και 3η στάση στη Γέφυρα Καλυφτάκη στις 7:20.
Κόστος συμμετοχής 20€/άτομο για τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη και 25€/άτομο για λοιπούς.
Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με φαγητό σε ταβέρνα του χωριού (προαιρετικά) πριν την επιστροφή.
Για δηλώσεις συμμετοχής – οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου (22:00) – στο 6936166021 Γιαννής Νικόλαος (υπεύθυνος εξόρμησης).

Μοιράσου το

Go to Top